niedziela, 8 stycznia 2012

Pachnące naleśniki

Masa tak ładnie pachniała, że żal było wylewać ją na patelnię, poza tym miałam obawy, że naleśniki znowu nie wyjdą. Ale się udało :-), dlatego podaję dokładne proporcje (wyszło 8 małych naleśników):


- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy 
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do ciastek
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki wody 

Wszystkie składniki mieszamy tak, żeby nie było grudek. Dobrze rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oliwy i smażymy naleśniki. Można je jeść z każdym słodkim dodatkiem (miałam akurat syrop z buraków cukrowych, więc nim posmarowałam i posypałam wiórkami kokosowymi; na zdjęciu naleśniki bez dodatków). 

1 komentarz:

  1. czy budyń ma być juz połączony z mlekiem?:) w sensie, że gotowy?

    OdpowiedzUsuń