piątek, 6 stycznia 2012

Pasta grochowa

Pastę (jak widać na zdjęciu) wykorzystałam jako formę zastępczą sosu do makaronu, jednak może posłużyć ona również jako farsz do naleśników albo smarowidło do kanapek.

- 1/2 szklanki grochu (połówki)
- 1/4 szklanki czerwonej fasoli
- garść słonecznika
- majeranek, koperek, czosnek granulowany, pieprz, sól
- kostka warzywna
- mały przecier pomidorowy (puszka 70 g)

Groch i fasolę namoczyć na noc. Fasolę ugotować na parze, groch w wodzie do miękkości. Kiedy groch wsiąknie już wszystką wodę dodać doń kostkę warzywną, przecier pomidorowy, przyprawy (prócz koperku) i wymieszać. Dorzucić do całości fasolę. Na patelni uprażyć słonecznik, posypać nim pastę, całość można udekorować koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz