sobota, 14 stycznia 2012

Czerwona fasola, sałatka owocowa i kanapki inaczej


MAKARON Z CZERWONĄ FASOLĄ

- garść suchej czerwonej fasoli (lepsza niż ta z puszki)
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- sól, pieprz, bulion warzywny
- orzechy (laskowe, włoskie, jakie kto chce)
- makaron pełnoziarnisty penne


Fasolę namoczyć na noc, potem wrzucić na parę. W osolonej wodzie ugotować makaron. Fasolę i makaron wrzucić do rondelka, dodać posiekany drobno czosnek i orzechy, nalać trochę wody, rozpuścić bulion, posypać sporą ilością koperku i dusić razem około 15 - 20 minut. Całość doprawić do smaku.

SAŁATKA OWOCOWA

- 3 łyżki kaszy mannej
- łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 3 mandarynki
- pomarańcza
- orzechy włoskie
- garść rodzynek

Kaszę mannę ugotować w małej ilości wody (z wiórkami i cukrem) na bardzo gęstą. Wylać następnie na półmisek, aby ostygła. Następnie pokroić w sporą kostkę. Owoce podzielić na cząstki, również pokroić w kostkę. Orzechy uprażyć na patelni, rodzynki sparzyć, posypać nimi pozostałe, połączone ze sobą składniki.

KANAPKI TROCHĘ INACZEJ

Jak widać kanapki nie muszą być tylko z dżemem.
W wersji na zdjęciu:
- koncentrat pomidorowy + uprażony słonecznik
- syrop z buraka cukrowego + kiwi w plasterkach





1 komentarz:

  1. bardzo lubię czerwoną fasolę :) muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń