- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do ciastek
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki wody
Wszystkie składniki mieszamy tak, żeby nie było grudek. Dobrze rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oliwy i smażymy naleśniki. Można je jeść z każdym słodkim dodatkiem (miałam akurat syrop z buraków cukrowych, więc nim posmarowałam i posypałam wiórkami kokosowymi; na zdjęciu naleśniki bez dodatków).
czy budyń ma być juz połączony z mlekiem?:) w sensie, że gotowy?
OdpowiedzUsuń