niedziela, 12 lutego 2012

Pasztet strączkowo - warzywny

Już od dawna chodził za mną pomysł upieczenia pasztetu. Pozbierałam więc wszelakie strączkowce pozostałe w domu po różnych kotletach czy też innych wynalazkach, połączyłam z warzywami, przyprawami i oto jest :-). Jak na pasztetowy debiut, jestem w pełni zadowolona :-).


(składniki na średnią keksówkę)
- ok. 350g strączkowców (groch, soja, soczewica zielona)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 marchwie
- 2 kostki bulionu grzybowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- zioła (tymianek, majeranek), pieprz, sól, papryka słodka
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- kasza manna (tyle, żeby masa była odpowiedniej konsystencji)

Soję, groch i soczewicę namoczyć na noc, gotować do miękkości. Marchew ugotować na parze. Przez maszynkę przepuścić marchew, strączkowce, cebulę, czosnek. W odrobinie gorącej wody rozpuścić bulion grzybowy, dodać do masy razem z pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszaną masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około godziny, w 200 stopniach. Wierzch posypać można słonecznikiem albo sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz