niedziela, 19 lutego 2012

Mus owsiany z bakaliami

Idealny na szybkie i pożywne śniadanie, bardzo prosty w wykonaniu.

- płatki owsiane
- jabłko (może też być banan)
- kakao ciemne (lub cynamon)
- łyżeczka cukru (brązowy, np. z buraka cukrowego)
- orzechy, pestki dyni, ziarna słonecznika

Płatki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieją. Jabłko kroimy w kostkę, łączymy z płatkami i traktujemy blenderem. Miksujemy na gładką masę, dodając cukier i kakao/cynamon. Na patelni prażymy bakalie, którymi posypujemy całość.

5 komentarzy:

  1. to musi być świetne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, rzeczywiście genialny pomysł, nie wyobrażam sobie tylko zabawy z blenderem lub mikserem o poranku, ale na podwieczorek... czemu nie? :)


    Pozdrawiam
    Monika
    UwagaBoGryze.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja sobie wyobrażam blendowanie z rana, bo robię to niemal codziennie, aby przygotować szejka z owoców:) A teraz właśnie zabieram się za ten przepis, spróbujemy co to, ciekawe czy moje dzieciaki będą to jadły, bo one trochę wybredne...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj robiłam wersję z bananem, na koniec dodałam jeszcze pokruszoną gorzką czekoladę, wyszło pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj spróbowałam i naprawdę fajnie smakuje. Jutro też zrobię:)

    OdpowiedzUsuń