czwartek, 23 lutego 2012

Pieczone ziemniaki z musem marchewkowym

Przepis bardzo prosty w wykonaniu, a uprażony słonecznik wieńczy smakowicie całe danie :-).

(składniki na jedną osobę)
- 2 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 duża marchew
- sól, pieprz, oliwa
- słonecznik

Ziemniaki myjemy dokładnie, nie obieramy ze skórki, kroimy w centymetrowe plasterki. Wkładamy do piekarnika (najlepiej w naczyniu żaroodpornym, ja posłużyłam się folią aluminiową, gdyż nie posiadam takiego naczynia) i włączamy termoobieg. Pieczemy w 180 - 200 stopniach, aż będą miękkie i skórka się zarumieni.


W międzyczasie kroimy cebulę, dusimy do miękkości z łyżką oliwy. Marchew gotujemy na parze. Następnie marchew i cebulę wrzucamy do miksera i miksujemy na gładką masę. Do smaku dodajemy soli i pieprzu, ewentualnie zioła, jak co komu pasuje. Kiedy ziemniaki będą gotowe polewamy je musem, a całość dekorujemy uprażonym na patelni słonecznikiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz