czwartek, 8 grudnia 2011

Porowa przekąska

Po raz kolejny eksperyment z serii "wrzucę do garnka wszystko, co jeszcze zostało" przyniósł zamierzony, smaczny efekt. Danie może niezbyt sycące (chociaż posłużyło mi za obiad), ale szybkie i proste w przygotowaniu.


- por (została mi połówka dużego)
- cebula
- kilka różyczek brokuła
- uprażone pestki dyni 
- koperek, pieprz
- bulion warzywny
- troszkę oliwy

Cebulę i por siekamy na drobno, wrzucamy na oliwę, szklimy. Następnie dorzucamy podzielony na mniejsze cząstki brokuł. Całość zalewamy bulionem warzywnym, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Kiedy wszystko już jest mięciutkie i pachnące, przyprawiamy, posypujemy koperkiem i uprażonymi pestkami dyni. Dusimy jeszcze dosłownie minutkę, podajemy i zajadamy.

1 komentarz:

  1. idealnie - tanio - ekologicznie - bez wyrzucania produktów do kosza i wegańsko - SUPER

    OdpowiedzUsuń