Podaję proporcje na ok 10-12 małych placuszków.
- 4 średnie ziemniaki
- 3 łyżki mąki (użyłam żytniej razowej)
- łyżka otrąb (pszennych)
- łyżka płatków owsianych (górskich)
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
- 1 mała cebula
- oliwa do smażenia
- 3 łyżki wody
Ziemniaki traktujemy tarką (studenci nie mają robotów kuchennych) - 2 na dużych, 2 na małych oczkach. Cebulę siekamy na drobno, łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy na jednolitą masę. Układamy na rozgrzanej na patelni oliwie, smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po zdjęciu najlepiej odsączyć placki z tłuszczu, żeby były faktycznie chrupiące, a nie wilgotne od tłuszczu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz