środa, 14 grudnia 2011

Majerankowy bukiet warzyw

Na weekend wyjeżdżam, trzeba było więc zużyć jedzeniowe pozostałości, żeby nic się nie zepsuło :-). Danie robi się niezwykle szybko, a zapach i smak w połączeniu z tytułowym majerankiem są warte tych kliku minut przygotowań.



(składniki na jedną dużą lub dwie małe porcje)
- duży burak
- trzy małe ziemniaki
- mała marchewka
- 5 brukselek
- garść ziaren słonecznika (na zdjęciu akurat wersja z orzechami)
- kiełki rzeżuchy
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- oliwa do smażenia

Warzywa gotujemy do miękkości na parze, następnie kroimy w drobne plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy nań plasterki czosnku, czekamy chwilkę aż się zeszkli. Dodajemy warzywa, słonecznik, przyprawy (majeranku ma być dużo!). Całość posypujemy kiełkami rzeżuchy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz