środa, 30 listopada 2011

Żółto-zielono i na szybko

KUSKUS Z CURRY I POMIDORAMI
- kuskus
- dojrzały pomidor
- dwie pieczarki
- cebula
- koperek, curry, bulion warzywny, czosnek granulowany
- oliwa do smażenia

Kuskus zalewamy bulionem i posypujemy curry, odstawiamy aż napęcznieje. Na patelni szklimy cebulkę, potem dodajemy doń posiekane pieczarki i pomidor. Następnie mieszamy z kuskusem, doprawiamy i gotowe.

BROKUŁOWE PUREE
- parę różyczek brokuła
- kuskus
- 1 pieczarka
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz

Brokuła gotujemy na parze aż będzie bardzo miękki, by dał się łatwo rozgnieść. Kuskus zalewamy wodą, czekamy aż napęcznieje. Można go doprawić curry, by miał ładny kolor i wyrazistszy smak lub zalać bulionem warzywnym. Pieczarki dusimy (ew. podsmażamy klasycznie na patelni z cebulką :-) ). Brokuła rozgniatamy widelcem na puree, dodajemy kuskus, orzechy włoskie, doprawiamy do smaku i pałaszujemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz