sobota, 26 listopada 2011

Sałatka pomarańczowa i burak na słodko

SAŁATKA POMARAŃCZOWA
- makaron pełnoziarnisty penne
- duża pomarańcz
- ziarna słonecznika, orzechy, rodzynki, pestki dyni (praktycznie każde bakalie można dodać, kto na co ma ochotę)
- dwie łyżki masła orzechowego

Ugotować al dente makaron, pomarańcz podzielić na drobne cząstki, ziarna uprażyć, rodzynki sparzyć, masło orzechowe rozpuścić i całość wymieszać :-). Jeżeli komuś za mało słodko, można dodać szczyptę chrupiących kryształków trzcinowego cukru lub dosłodzić syropem (klonowym np.).

BURAK NA SŁODKO
- burak
- cukier trzcinowy
+ składniki jak na ciasto naleśnikowe: mąka pełnoziarnista, ew. otręby, sól, woda, oliwa z oliwek

Buraka kroimy w cienkie plasterki, układamy w rondelku warstwami, przesypując je cukrem. Dusimy aż do miękkości.

Na patelni smażymy mini-naleśniki (takiej wielkości jak talarki buraka). Układamy jedno na drugie, tak jak na zdjęciu i pałaszujemy :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz