wtorek, 15 listopada 2011

Puree ziemniaczane

Idealne jako osobny posiłek lub farsz do naleśników, czy czego dusza zapragnie. Proporcje zależne od preferencji, podaję tu na jedną małą porcję:

- duży ziemniak
- 1/4 puszki kukurydzy
- dwa pomidory
- cebula
- garść orzechów włoskich
- koperek, przyprawy do smaku (tu: czosnek granulowany, pieprz)
- bulion warzywny
- oliwa z oliwek

Cebulkę posiekać, zeszklić. Ziemniaka ugotować na parze, na bardzo miękko, żeby łatwo się rozgniótł. Pomidora sparzyć, pokroić. Do cebulki dorzucić pomidory, rozgniecionego ziemniaka, kukurydzę (można też dodać pieczarki), całość zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Na koniec dorzucić posiekane orzechy włoskie, doprawić i wcinać ze smakiem póki ciepłe :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz