sobota, 12 listopada 2011

Moc cynamonu

Śniadanie standardowo wypełniła owsianka (ostatnie tegoroczne maliny ogródkowe + pestki dynii), obiad wypadł poza domem, dlatego kolację przygotowałam z jeszcze większą niż zwykle przyjemnością. 
Tytułowy cynamon wystąpił w towarzystwie duszonych plasterków jabłka i dojrzałego banana. A więc:
- banan, jabłko (w plasterkach)
- cynamon (dosyć sporo)
- kapka oliwy na spód naczynia
- bakalie (zależnie od gustu, w tym przypadku: żurawina suszona, szczypta wiórków kokosowych, garść orzechów laskowych)

Całość dusić 15-20 minut na malutkim ogniu pod przykryciem.


Równoważnią dla ciepłej słodkości była modyfikacja wczorajszej sałatki - dodałam szczypiorek, zamiast nasion i orzechów wrzuciłam grzanki (nasączone kroplą oliwy, posypane ziołami prowansalskimi).

1 komentarz: