niedziela, 22 stycznia 2012

Bananowa przekąska i naleśniki na ostro

BANANOWA PRZEKĄSKA

- dojrzałe banany (na ile kto ma ochotę)
- słonecznik (w proporcjonalnych ilościach)

Banany kroimy w plasterki, wrzucamy do miseczki. Słonecznik prażymy na patelni, posypujemy nim banany.
Szybkie i przepyszne!

NALEŚNIKI NA OSTRO

Podaję tu przepis jedynie na ciasto, farsz jest dowolnością, pasuje właściwie każdy nie na słodko. Z podanych składników wychodzi 4 - 5 naleśników.

- szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka wody gazowanej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka siemienia lnianego (nie mielonego)
- łyżka curry
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię (z odrobinką oliwy) i smażymy na rumiany kolor. Nie wiem czemu, ale u mnie wyszły na czerwono :D! Niestety nie mam zdjęć, więc uwierzcie na słowo ;-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz