piątek, 23 grudnia 2011

Gęsta pomidorowa

Ostatni przepis przed wegelijnymi specjałami, coś bardzo szybkiego i pysznego - gęsta zupa pomidorowa.

- pół litra soku pomidorowego (najlepiej ze świeżych pomidorów, nie z soku zagęszczonego, np. Fortuna)
- pół słoiczka przecieru pomidorowego
- pół kostki bulionu warzywnego
- pieprz, majeranek
- prażone pestki dyni
- makaron pełnoziarnisty (świderki lub pióra)

Gotujemy makaron al dente. Do garnka wlewamy sok, kiedy będzie już parował dodajemy bulion i przecier, mieszamy. W międzyczasie na patelni prażymy garść pestek dyni. Zupę przyprawiamy pieprzem i majerankiem i gotowe. Makaron + zawartość garnka + pestki = pychotka!

1 komentarz:

  1. aaa! siostra zrobiła mi kiedyś taką zupę pomidorową! bardzo gęstą i z prażonymi pestkami dyni!!! totalna pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń